Yenidoğan bebeklerde görülen öyle belirtiler vardır ki bu belirtiler yetişkinlerde görüldüğü zaman anormal kabul edilse de yenidoğan da normal olarak kabul edilir. Ancak bu belirtilerin ortaya çıkması çoğu anne-babayı telaşlandırır , üzer ve “acaba bebeğim normal mi” sorusuna neden olur. Bu yazımızda bu belirtiler den bazılarını ele alarak yeni anne-baba olmuşlara yol göstermeye çalışacağız.

1. Yenidoğan sarılığı:

Yetişkinlerde görüldüğünde önemli bir hastalığa işaret eden sarılık yenidoğan bebeklerde doğumdan hemen sonra görülebilir. Ciltteki ve göz aklarındaki bu sararma çok aşırı miktarlarda olmadığı takdirde normal olarak değerlendirilebilir. Yenidoğan sarılıkları hakkındaki ayrıntılı bilgiyi Yeni Doğan Sarılığı sayfamızda bulabilirsiniz.

2.Yenidoğan’ın toksik eritemi:

Doğumdan hemen sonra bebeğin cildinde kırmızı lekeler oluşabilir. Bu lekeler vücudun çeşitli yerlerinde zaman zaman belirir ve kaybolurlar. Bazen ortalarında sarı-beyaz başlı sivilcemsi yapılar oluşabilir. İlk hafta içinde herhangi bir zamanda belirebilirse de daha çok ikinci günde ortaya çıkar.Yaklaşık iki-üç hafta sürer ve kendiliğinde kaybolurlar.

3.Kırmızı idrar:

İdrarın kırmızılaşması yetişkinlerde görüldüğünde genellikle anormal olarak kabul edilir ve bir kanamadan şüphelenilir. Yeni doğmuş bebeklerde ise idrarın içerdiği fazla miktardaki ürat kristalleri idrarı renklendirebilir ve bebek bezinde sanki tuğla tozu bulaşmış gibi pembe-kırmızı bir renk oluşturabilir.

4.Yenidoğan ‘da yalancı adet kanaması:

Kız bebeklerde doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bir iki gün sürebilen yalancı adet kanamaları oluşabilir.Anneden placenta yolu ile geçen hormonlar anne karnındaki bebeğin uterusunda büyüme etkisi yapar. Doğumla birlikte bu hormonlar aniden kesilince yetişkinlerde görülen kesilme kanamaları benzeri yalancı adet kanamaları oluşabilir.

5.Yenidoğan ‘da göğüs büyümesi:

Hemen bütün kız ve erkek bebeklerde görülebilir. Placentadan geçen anaç hormonların etkisi ile oluşur. Bu hormonların etkisi doğumdan hemen sonraki birkaç gün içerisinde en yüksek noktaya ulaşır ve 2-4 haftada ise tamamen kaybolur. Normaldir.

6.Yenidoğan ‘da göğüsten süt gelmesi:

Bazı kız bebeklerde göğüslerden damla tarzında süt gelebilir. Bu da anneden gelen hormonlara bağlıdır ve normaldir.

7.Aksırma

Yenidoğanlar burun yollarını temizleyebilmek için sık sık aksırırlar. Bu herhangi bir soğuk algınlığına bağlı değildir ve normaldir.

8.Hıçkırık:

Yenidoğan da hıçkırık sık görülür.Sık ve hafif sıcak beslenme bazen faydalı olabilmektedir.

9.Yenidoğan’da kusma:

Bebek doğum esnasında anne karnında yuttuğu kanlı yapışkan sıvıları ve amniyon sıvısını doğumdan kısa bir süre sonra kusabilir. Birçok bebek emdiği sütün bir kısmını geriye çıkarır. Bunun şiddeti bazı bebeklerde fazla olabilir ve 9-12. aya kadar sürebilir. Kusma için önemli olan yanında herhangi bir hastalık belirtisinin görülüp görülmediğidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesi normalse, sağlıklı görünüyorsa bu kusmalar normaldir. Ancak kusma beyin kanamalarına, mide barsak kanalı tıkanıklıklarına, fıtık vs hastalıklara da bağlı olabilir. Ayırıcı tanısının iyi yapılması gerekmektedir.

10.Gözlerde kayma:

Göz kaymaları birçok bebekte görülebilir. Genelllikle 3-4. aya kadar normaldir. Kaymanın süresi uzar, 4 ayı aşarsa bir göz muayenesi yapmak gereklidir.

11.Düz tabanlık:

Hemen tüm bebekler düz tabandır. Ayak kavisi 4-6 yaşa kadar tam olarak gelişemez. Bu yüzden bu düztabanlık normal kabul edilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.