b1

B1 vitamini, aynı zamanda Thiamin olarak da adlandırılan suda eriyen bir vitamindir. Yediğiniz yiyeceklerin ihtiyacınız olan enerjiye dönüşmesine yardımcı olur. Thiamin, vücudunuzdaki hücrelerin büyümesi, gelişimi ve işlevi için önemlidir.

Yeterli B1 düzeyleri zihinsel fonksiyonun korunmasında bize yardımcı olur. B1 düzeylerinde ki yetersizlik ise gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur.

B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asit in üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.

Diğer B vitaminleri gibi B1 vitamini de suda eriyen vitaminler sınıfındandır ve vücutta depolanmaz. Bu sebeple her gün yeterli miktarda B1 vitamini alınması gerekmektedir.Diğer B vitamini kompleksleri ile birlikte alındığında tek başına yapacağı etkiden daha fazla etki oluşturur.

İhtiyacım olan B1 vitamini (Thiamin) miktarı nedir?

İhtiyacınız olan B1 vitamini miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Günlük önerilen  miktarlar miligram (mg) olarak aşağıda listelenmiştir.

Yaş Dönemi Önerilen Miktar
İlk 6 ay 0.2 mg
7-12 aylık bebek 0.3 mg
1-3 yaş çocuk 0.5 mg
4-8 yaş çocuk 0.6 mg
9-13 yaş çocuk 0.9 mg
14-18 yaş erkek 1.2 mg
14-18 yaş kız 1.0 mg
Erkek 1.2 mg
Kadın 1.1 mg
Gebeler 1.4 mg
Emziren anneler 1.4 mg

B1 Vitamini içeren gıdalar hangileridir?

B1 vitamini açısından zengin besinler: Kuru fasulye, yumurta, bira mayası, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleridir. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini girişini sağlayabilirler.

Ayrıca besinler haricinde alınan ek vitamin preperatlarında B1 genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır ve birçok B kompleks vitamin ürününde bulunur. B kompleks vitaminileri genellikle vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin / niasinamid), vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B12 (siyanocobalamin) ve folik asit içerir. Bununla birlikte, bazı ürünler bu bileşenlerin tümünü içermeyebilir veya bazıları biyotin, para-aminobenzoik asit (PABA), kolin bitartrat ve inositol gibi diğer maddeleri içerebilir.

Yeterince B1 vitamini Alıyormuyum?

Genellikle çoğu insan, yedikleri yiyeceklerden yeterince thiamin alır. Bu ülkede tiamin eksikliği nadirdir. Bununla birlikte, bazı durumlarda thiamin ihtiyacı artmaktadır.

Alkol bağımlılığı olan kişiler
Yaşlı bireyler
HIV / AIDS’li kişiler
Diyabetli insanlar
Bariatrik cerrahi geçiren kişiler

B1 Vitamini eksikliği:

Yediğiniz besinlerle yeterince B1 vitamini almazsanız veya vücudunuz çok fazla elimine ederse veya çok az B1 vitamini emerse, thiamin eksikliği gelişebilir.

Thiamin eksikliği, kilo ve iştah kaybı, konfüzyon, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve kalp problemlerine neden olabilir. Şiddetli thiamin eksikliği, ayak ve ellerde karıncalanma ve uyuşukluk, kas kaybı ve zayıf reflekslerin eklenmesiyle birlikte beriberi olarak adlandırılan bir hastalığa yol açar. Beriberi  gelişmiş ülkelerde yaygın değildir.

Genellikle gelişmiş ülkelerde thiamin eksikliğinin daha sık görülen bir örneği, çoğunlukla alkolik insanları etkileyen Wernicke-Korsakoff sendromudur. Ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluk, ciddi hafıza kaybı, yönelim bozukluğu ve karışıklığa sebep olur.

B1 vitamini ( thiamin) in sağlık üzerine etkileri:

Diyabet

Genellikle  diyabetli kişilerin  kanlarındaki b1 (thiamin) seviyeleri düşük seviyelerdedir. Bilim adamları, tiamin takviyelerinin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini ve glukoz toleransını iyileştirip iyileştiremeyeciğini araştırıyorlar. Ayrıca, benfotiamine (sentetik bir tiamin formu) adlı takviyenin, diyabetin neden olduğu sinir hasarına yardımcı olup olmadığını da inceliyorlar.

Kalp yetmezliği

Kalp yetmezliği olan birçok insanda thiamin düzeyleri azalmıştır. Bilim adamları, thiamin takviyelerinin kalp yetmezliği olan kişilere yardımcı olup olmadığını araştırıyorlar.

Alzheimer hastalığı

Bilim adamları, thiamin eksikliğinin Alzheimer hastalığında demansı etkileme olasılığını araştırıyorlar. Thiamin takviyelerinin Alzheimer hastalığı olan kişilerde zihinsel işlevlere yardımcı olup olmadığı daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuyor.

B1 vitamini (Thiamin) zararlı olabilir mi?

Thiamin’in herhangi bir zarara neden olmadığı görülmüştür.

Ancak bazı ilaçlarla etkileşimi vardır. Bazı ilaçlar vücuttaki tiamin seviyelerini düşürür. İşte birkaç örnek:

Yüksek kan basıncını ve vücuttaki fazla sıvıdan kaynaklanan şişmeyi tedavi etmek için kullanılan Furosemide (Lasix®)

Bazı kanser türleri için kemoterapi tedavilerinde kullanılan fluorourasil (5-florourasil ve Adrucil®)

Doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına, aldığınız reçete veya reçetesiz ilaçlarla ilgili bilgi verin.

Yaralanılan Kaynaklar:

  1. Thiamin. National center for complementary and integrative health  Erişim: 22.03.2018

  2. Thiamine. Medline Plus Erişim: 22.03.2018

 

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.