Niasin, Niasinamid veya Nikotin Amid olarak ta adlandırılan B3 vitamini sindirim için gerekli olan hidroklorik asit üretimi için olduğu gibi , protein, yağlar ve karbonhidrat metabolizması için de tüm insanlar tarafından gereksinim duyulan zorunlu bir besindir.

B3 vitamini kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarını denetlemesinden dolayı şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynar. Son olarak yeterli B3 düzeyleri insülin ile estrojen, progesteron ve testesteron gibi cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati rol oynamaktadır.

B3 vitamini : Niasin Kaynağı Besinler:

İyi niasin kaynakları arasında maya, et, kümes hayvanları, kırmızı balık (örneğin, ton balığı, somon), tahıllar (özellikle güçlendirilmiş tahıllar), baklagiller ve tohumlar bulunur. Süt, yeşil yapraklı sebzeler, kahve ve çay da bir miktar niasin sağlar.

Özellikle mısır ve buğday gibi olgun tahıl taneli, bitkilerde  Niasin, glikozit formunda şeker moleküllerine bağlanabilir, bu da Niasin biyoyararlanımını önemli ölçüde azaltır .

Niasin Eksikliği

B3 vitamini eksikliğinde Pellegra adı verilen ve sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu, mide barsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon, ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonları ile karakterize bir hastalık oluşur. Niasin ve / veya triptofanın besinlerle yetersiz alınmasından kaynaklanabilir.

Niasin eksikliği evsiz nüfusta, anoreksiya nervoza veya obeziteden muzdarip bireylerde ve mısırdan yüksek , hayvansal proteinlerden zayıf diet yapanlarda daha sık görülür.

Hartnup hastalığı (triptofan emilim defektli kalıtsal bir bozukluk) olan hastalarda pellagra gelişir. Pellagraya yol açabilen diğer malabsorptif durumlar Crohn hastalığı ve megaduodenumdur.

Karsinoid tümörler tarafından serotonin ve diğer katekolaminlerin sekresyonunun arttığı bir durum olan karsinoid sendromda, diyetle alınan triptofan niasin sentezi yerine serotonin yapımı için kullanılır ve  pellagra ile sonuçlanabilir.

Ayrıca, bir anti-tüberküloz ilaç olan Isoniazid ile uzun süreli tedavi niasin eksikliğine neden olabilir. Parkinson hastalığı olan kişilere verilen bir ilaç olan Carbidopa,   immün baskılayıcı ilaçlar Azatioprin ve 6-Merkaptopurin, anti-kanser ilacı 5-Florourasil gibi diğer farmasötik ajanların, triptofan ile etkileşime girerek diyet niasin ihtiyacını arttırmaktadır. Son olarak, niasin eksikliği riski taşıyan diğer popülasyonlar arasında diyaliz hastaları, kanser hastaları , kronik alkolizmden muzdarip kişiler ve HIV’li kişiler (HIV / AIDS) bulunmaktadır.

1998 yılında revize edilen niasin için RDA, eksikliğin önlenmesine dayanmaktadır (Tablo 1). Pellagra yaklaşık 11 mg NE / gün ile önlenebilir, ancak 12 mg ila 16 mg / gün arasında sağlıklı genç erişkinlerde niasin metabolitlerinin (parçalanma ürünleri) idrar atılımını normale döndürdüğü bulunmuştur.

Tavsiye Edilen Günlük Alım

Niasin için 1998 yılında revize edilen RDA (Tavsiye Edilen Günlük Alım ), eksikliğin önlenmesine dayanmaktadır. Pellagra yaklaşık 11 mg NE (niasin eşdeğerleri) / gün ile önlenebilir. Ancak sağlıklı genç erişkinlerde 12 mg ila 16 mg / gün arasında alımın   niasin metabolitlerinin (parçalanma ürünleri) idrar atılımını normale döndürdüğü bulunmuştur.

 
Yaş Grubu Yaş Erkek(mg NE*/gün) Kadın (mg NE/gün)
Bebek 0-6 ay 2 (AI**) 2 (AI)
Bebek 7-12 ay 4 (AI) 4 (AI)
Çocuk 1-3 yaş 6 6
Çocuk 4-8 yaş 8 8
Çocuk 9-13 yaş 12 12
Ergen 14-18 yaş 16 14
Yetişkin 19 yaş ve üzeri 16 14
Gebelik Tüm Yaşlar 18
Emziren anne Tüm Yaşlar 17
*NE, niacin eşdeğeri: 1 mg NE = 60 mg  tryptophan = 1 mg niasin

AI: Önerilen doz oluşturmak için yeterli kanıtlar bulunamadığı zaman yeterli beslenmeyi sağlayacağı düşünülen düzey.

Niasinin kullanıldığı yerler: 

Niasin yüksek kolesterol ve diğer kan yağlarının düzenlenmesi için ağız yoluyla alınır. Aynı zamanda düşük HDL seviyeleri için de kullanılır. Ayrıca dolaşım problemlerinde diğer tedavilerle birlikte, migren baş ağrısı, Meniere sendromu ve diğer nedenlerle oluşan baş dönmesi ile kolera nedenli ishali azaltmak için kullanılır. Ayrıca niasin, yasadışı uyuşturucu kullanan kişilerde pozitif idrar ilacı ekranlarını önlemek için ağızdan alınır.

Niasin, vitamin B3 eksikliği ve pellagra gibi ilgili durumları önlemek için ağız yoluyla alınır. Şizofreni, ilaçlara bağlı halüsinasyonlar, Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı düşünme becerisi kaybı, kronik beyin sendromu, kas spazmları, depresyon, hareket bozuklukları, alkol bağımlılığı, yüzeyel kan damarlarının genişlediği cilt lezyonları, ödem tedavisi için de ağızdan alınır.

Ayrıca bazen  akne, cüzzam, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD),  sindirimi iyileştirmek, toksinlere ve kirleticilere karşı korumak, yaşlanmaya karşı , artritlerde, kan basıncını düşürmek için,  orgazmı iyileştirmek ve kataraktları önlemek için ağız yoluyla niasin kullanılabilir. Ayrıca egzersiz performansını artırmak için de kullanılabilir.

Son zamanlarda kan kolesterolunu ve trigliseritini yan etki olmadan emniyetle düşürebildiği için doktorlar tarafından bu amaçla sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak B3 vitamininin kullanımında doz ayarlaması mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.

Yüksek miktarlarda alınan B3 vitamini doğal bir allerjik reaksiyon olan ciltte kızarmalara neden olabilir. Bu kızarmalar yanma, kaşıntı ve ağrı ile beraber olabilir. Genellikle yüz, kollar ve göğüse yayılır.Genellikle zararsızdır ve 20 dakika ile bir saat arasında kendiliğinden geçer. Bir bardak su içilmeside yardımcı olacaktır.

Gebelikte B3 vitamini dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda saf nikotinik asit mide ülserleri, gut, glokom diabet ve karaciğer hastalıklarında sağlık problemlerini arttırabilirler. Günde 1.000 mg ın üzerindeki dozlar için doktora tekrar danışmak gereklidir.

  1. Niacin, Medlineplus.gov Erişim Tarihi: 23.03.2018
  2. Niacin, Oregon State University Erişim Tarihi: 23.03.2018

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.