Kullanılan Kısmı: Kuzey Amerika’nın yerli çayır bitkilerinden olan Echinacea ‘nın büyüme ve çiçeklenme aşamasında çiçek, kök ve toprak üstünde kalan gövde parçası medikal olarak kullanılır.
Özellikleri: Son zamanlarda Amerika ve Avrupa’nın en çok satan Herb’i olan echinacea bağışıklık sistemini güçlendirir. İçindeki birtakım bileşenler beyaz kan hücrelerinin (makrofaj ve lenfositler) üretim ve faaliyetini arttırırlar. İçeriğindeki en önemli üç bileşen: alcylamidler/polyacetylenler, caffeic asit ve polisakkaritlerdir. Soğuk algınlığı ve grip gibi virütik enfeksiyonlarda interferonu ve vücudun bağışıklık yanıtını arttırırlar.Yapılan çalışmalar echinacea’nın beyaz kan hücrelerinin yapımı ve aktivitesini arttırdığını göstermiştir.Ayrıca diğer enfeksiyonlar ve vajinal mantar hastalıklarında da etkili olduğu gösterilmiştir.
Kullanım Alanları:
Soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesinde ve önleyici olarak
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
Enfeksiyonlarda
İnfluenza gribinde
Bronşitlerde
Gingivit ve periodontal hastalıklarda
Pamukçuk ve ağız yaralarında
Crohn hastalığında
Tekrarlayan kulak enfeksiyonlarında
Vajinitlerde ve anormal sonuç vermiş PAP smear’i olanlarda
Mantar hastalıklarında
Echinacea Amerika yerlileri tarafından zehirli ısırıklarda ve cilt yaralanmalarında kullanılmıştır.1887 de Amerika da soğuk algınlığı ve sifiliz tedavisinde kullanılmakta idi. Modern araştırmalar 1930 larda Almanya’da başlatılmıştır. Şu anda doğal tedavi yöntemleri ve alternatif tıp ile uğraşanların en gözde bitkilerinden biridir.
Kullanım Şekli:
Çay şeklinde ve hazır tablet veya kapsül halinde preperatları mevcuttur.
Yan Etkiler ve Etkileşimleri:
Ağızdan alındığında Echinacea nontoxıc dir. Lupus gibi otoimmün hastalıkları, verem ,Aids ve multipl skleroz gibi ilerleyici hastalıkları olanlar kullanmamalıdırlar. Çiçeklere karşı allerjisi olanlar veya ailelerinde allerji hikayesi olanlar kullanmamalıdırlar.Hamileler ve emzirenlerde kontrendike olmadığı söylense de kanıtlanmadığı için dikkatli kullanılmalıdır.