Hemolitik aneminin tedavisi kan nakli, ilaçlar, plazmaferez, cerrahi girişimler, kan ve ilik kök hücre nakilleri ile yaşam tarzı değişikliklerini içerir.
Hafif hemolitik anemi tedavi gerektirmeyebilir.Ancak eğer hemolitik anemi şiddetli ise genellikle sürekli tedavi gerektirir, uygun şekilde tedavi edilmediği taktirde ölümcül olabilir.
Tedavinin Amaçları:
Alyuvar yıkımının azaltılması ya da durdurulması
Alyuvar sayısını kabul edilebilir bir düzeyde tutulması
Altta yatan nedenin tedavi edilmesi
Tedavi hastanın yaşı, genel sağlık durumu, tıbbi ve ailesel öyküsü göz önüne alınarak hemolitik aneminin tipine, nedenine ve ağırlığına göre değişir.
Kalıtsal hemolitik anemilerde tedavi ömür boyu sürebilir. Edinsel hemolitik anemilerde ise anemi sebebi bulunup tedavi edilirse anemi yok olabilir.
Kan Nakli
Ağır ve ölümcül tehlikesi olan hemolitik anemilerde ık uygulanan ve oldukça güvenli bir işlemdir.Alıcı ve vericinin kanlarının uyuştuğundan emin olunmalıdır.
İlaç Tedavisi
Bazı hemolitik anemi tiplerinde, özellikle otoimmün hemolitik anemilerde (AIHA) ilaç tedavisi yararlı olabilir. Bağışıklık sisteminin alyuvarlara karşı antikor üretimini sınırlayabilecek veya önleyebilecek prednizon benzeri kortikosteroidler kullanılabilir. Kortikosteroidlerin yeterli olmadığı durumlarda bağışıklık sistemini baskılayıcı diğer ilaçlara baş vurulabilir.
Ayrıca ağır orak hücreli anemilerde anormal hemoglobinli alyuvar sayısını azaltmak, normal hemoglobinli alyuvar üretimini arttırmak için hidroksiüre önerilebilir. Hidroksiüre vücudun fetal hemoglobin denilen yenidoğanlarda görülen hemoglobin tipini yapmasını sağlar.
Plazmaferez
Plazmaferez kandan antikorların uzaklaştırılma işlemidir. Diğer immun hemolitik anemi tedavilerinin yarar sağlamadığı durumlarda bu tedavi yardımcı olabilir.Hastadan alınan kandaki antikorları içeren plazma kanın diğer kısımlarından ayrılır ve kalan kısım bir vericiden (donörden) alınan plazma ile birlikte hastaya tekrar geri verilir.
Cerrahi Müdahale
Eğer hemolitik aneminin sebebi büyümüş veya hastalanmış dalağın normalden daha fazla alyuvarı ortadan kaldırması ise dalağın cerrahi girişimle alınması gerekebilir.
Kan ve İlik Kök Hücre Nakli
Talasemiler gibi kemik iliğinin yeteri sayıda sağlıklı alyuvar yapamadığı bazı tür hemolitik anemilerde hasar gören kök hücrelerinin yerine başka bir kişiden (donör) alınan sağlıklı kök hücreleri verilerek kan ve kök hücre nakilleri uygulanabilir.
Yaşam Tarzında Değişiklikler
Soğuk antikorlu AIHA’larda soğuk ortamlardan sakınılmalıdır.Alyuvar yıkımının önlenmesi için ellerin, ayak parmaklarının ve kulakların soğuktan korunması çok önemlidir.
Glikoz 6 fosfat dehidrojenaz eksikliği varsa anemiyi tetikleyecek fava, naftalin ve belli bazı ilaçlardan uzak durmalıdır.
Yararlanılan Kaynaklar: