Yurdumuzda meme kanserleri kadınlarda görülen tüm kanserlerin % 21 ini oluşturmaktadır. 20 yaşına kadar çok seyrek, 40-70 yaş arasında en sık görülen meme kanserinin tedavisinde erken teşhis çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle 20 yaşını aşmış her kadın her ay, adet kanamasının bitiminden hemen sonra, kendi kendine meme muayenesi için 10 dakikasını ayırmalıdır.
Nasıl Yapılır?
Muayene için aydınlık bir ortamda aynanın karşısında dik durarak kollar vücudun iki yanına sarkıtılır. Bu pozisyonda memelerin bir ay önceki durumuna göre büyüklük ve biçim açısından aynı olup olmadığı, deri yüzeyinde ve meme başında değişiklik görülüp görülmediği incelenir. Ayrıca bir yerinde kızarıklık, ele gelen bir kitle, özellikle meme başında içe çökme yada çekilme olup olmadığı araştırılmalıdır. Daha sonra kollar yukarı kaldırılıp memenin biçimi, büyüklüğü ve yüzeyi kontrol edilir.
Yatarak yapılan elle muayenede memeyi düzleştirip göğüs kaslarını germek için kol başın üzerine kaldırıldıktan sonra koltuk altı sınırından meme başına ve göğüs kemiğinden meme başına doğru enine bir paralel çizgi izlenir. Meme dokusunda saptanan her değişiklik tümör değildir. Normal olarak meme dokusu küçük yumrulardan oluşur. Bu yumrular adet kanamasından önce belirginleşir yada düzensizleşir.Herhangi bir kuşku durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Ayrıca:
30. yaştan itibaren bir defalık baz mammografi
40. yaştan itibaren 2 senede bir rutin kontrol
50-70 yaş arasında senelik rutin kontrol
önerilmektedir.