Geçtiğimiz gün bir moda editörünün (Ceylan Atınç) silikon protez ameliyatından birkaç yıl sonra kendisinde Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (ALCL) hastalığı başladığını öğrenmesi üzerine yapılan haberler sonrası Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TPRECD) tarafından bir duyuru yayınlandı:
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURURUZ
MEME BÜYÜTME AMAÇLI KULLANILAN SİLİKON PROTEZLERİN KANSER YAPTIĞI HABERLERİ ÜZERİNE ZORUNLU AÇIKLAMA
Geçtiğimiz gün bir moda editörünün (Ceylan Atınç) silikon protez ameliyatından birkaç yıl sonra kendisinde Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (ALCL) hastalığı başladığını öğrenmesi üzerine yapılan haberler plastik cerrahi hastalarını telaşlandırmış, hekim camiasında da üzüntüye yol açmıştır. Bu rahatsızlık çok ender görülen, erken teşhis edilebilen, tedavisi çok büyük oranda yapılan ve doktor hatasından kaynaklanmayan bir hastalıktır, bir tür lenf kanseri olup protez çıkarılıp bulunduğu alan yıkanarak tedavi edilmektedir. Gerek Derneğimiz TPRECD gerek hekimler bu risk konusunda hastalarını işlem öncesi uyarmaktadır.
Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TPRECD) tarafından, silikon meme protezi ile meme büyütme ameliyatları sonrasında, çok düşük olsa da gelişebilen Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma hastalığı hakkında bilgilendirmemizi, basında çıkan haberler nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek endişeleri gidermek amaçlı tekrarlama ihtiyacı duyuyoruz.
SİLİKON PROTEZ VE KANSER İLİŞKİSİ NEDİR?
1. Silikon protez ameliyatı sonrasında 30 binde 1 risk ile Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (ALCL) hastalığı görülebilmektedir. Bu hastalık erken tanısı kolay, çok büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır.
2. ALCL silikon protez etrafında doğal olarak oluşan kılıfta meydana gelebilen bir hastalıktır. Silikon protezlerle şişme, ağrı, kızarıklık, asimetri gibi bir sorun varsa hastalar mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
3. ALCL meme kanseri değildir. Lenf hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Protezin ve çevresindeki kapsülün tamamen çıkarılmasıyla tedavi edilebilmektedir. Tanıda geç kalınmış ya da ilerlemiş hastalık durumunda kemoterapi ve/veya radyoterapi gerekebilir.
4. ALCL çok nadir görülen bir hastalık olup, dünya üzerinde milyonlarca kadında silikon meme protezi bulunmasına rağmen, bugüne kadar tanı konmuş hasta sayısı 800’ün altındadır. Plastik cerrahların onam formlarında ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin web sayfasında bu hastalığın riskleri ve tedavisi konusunda bilgilendirilme bulunmaktadır.
5. ALCL, bir tür pürüzlü yüzeye sahip silikon meme protezlerinde görülebilmektedir. Düz yüzeyli protezlerde vaka bildirilmemiştir. Pürtüklü yüzeyli protezler sahip hastaların hiçbir şikayetleri yoksa, tedbir amaçlı da olsa protezlerini çıkarmasına gerek yoktur.
6. ALCL bir doktor hatası değildir, bir yabancı cisim olan silikon meme protezlerinin etrafında gelişen öngörülemeyen bir hastalıktır.
7. Haberde adı geçen hastada konulan tanı B hücreli ALCL olup, yukarıda sözü edilen T hücreli ALCL’den de farklıdır ve dünyada bugüne dek sadece 6 hastada tanı konmuştur.
8. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için, plastik cerrahınızdan bilgi isteyebilir, Derneğimizin web sitesini ziyaret edilebilirsiniz. www.plastikcerrahi.org.tr
Meme protezleri ameliyatı olan hastaların bilmesi ve uygulaması gerekenler nelerdir?
– Silikon protez ile meme büyütme ameliyatı yaptırmak isteyen hastalar bu ameliyatın olası sonuç ve risklerini içeren onam formlarını dikkatlice okuyup bilgilenmeli, ameliyat olmaya bu bilgiler ışığında karar vermelidir.
– Silikon protez ile meme büyütme ameliyatları dünya üzerine en çok uygulanan, güvenli ve sonuçları itibarı ile hasta memnuniyeti en yüksek plastik cerrahi operasyonlarından biridir. Bu ameliyat ertesi hastaların meme sağlığı için kontrollerini, ömür boyu dikkatle yapması gerekmektedir.
– Eğer vücudunuzda bir silikon protez varsa muayene, meme ultrasonu, meme MR gibi görüntüleme yöntemleriyle yapılacak kontrolleri aksatmamalısınız.
– Meme protezleri genellikle ömürlük malzemeler değildir. Hayatınızın bir döneminde kapsül sertleşmesi, asimetri, protezin dönmesi, ters dönmesi, yırtılması, memede şekil bozuklukları, dalgalanma, memenin şişmesi, meme dokusunda veya kapsülün içinde kitle oluşması, enfeksiyon gibi komplikasyonlar veya memenin gebelik, kilo alıp verme ya da yaşlanma gibi doğal nedenlerle değişimi gibi nedenlerle çıkarttırmak ya da değiştirmek amacıyla tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz.
– Vücuda yerleştirilen her protezde olduğu gibi, meme protezlerinizin üretici firma, marka, model ve seri numarası gibi bilgileri içeren kimlik kartlarının sağlık kayıtlarınızda bulunması gerekir. Bu bilgi plastik cerrahtan mutlaka istenmelidir.
– Meme protezine sahip hastalar; düzenli kontrollerini yaptırıyor, herhangi bir aksi durumla karşılaşırsa doktoruyla paylaşıyorsa endişe etmelerini gerektirecek bir durum yoktur. Protezden kaynaklanan sorunlar görülse dahi bunlar protez çıkarılması ya da yenilenmesi ile çok büyük oranda çözülmektedir.
Saygılarımızla
TPRECD Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Sühan Ayhan, Dernek Başkanı
Not: Sözkonusu haberlerin bir örneği aşağıda bilginize sunulmuştur.
https://www.haberturk.com/ceylan-atinc-kimdir-ceylan-atinc-kansere-yakalandi-2768588-magazin