Sigmoidoskopi sigmoidoskop adlı aletle barsakların son 1/3 lük kısmını oluşturan rektum ve kolonun son kısmının tetkikidir. Sigmoidoskop ucunda bir mercek ve ışık kaynağı olan, kolay bükülebilen fiberoptik bir cihazdır. Fiberoptik teknolojisi sayesinde barsağın içi bu aletle görülebilir.
Neden yapılır?
Sigmoidoskopi ile rektum ve kolondaki kanserler, ülserler ve polip adı verilen anormal büyümeler görülebilir. İşlem 15-30 dk. sürer.İşlem sırasında az bir rahatsızlık hissedilir.
Kolorektal kanser taramalarında kullanılır. 50 yaşından başlamak üzere her 3-5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Ailevi poliposis (barsaklarda çok sayıda polipin oluştuğu bir hastalık), ülseratif kolit veya ailede bir kolorektal kanser hikayesinden dolayı kolorektal kanserlere yakalanma riski yüksek olan kişilerde her ne kadar kolonoskopi daha etkili olsa da 35 yaşından itibaren düzenli aralıklarla sigmoidoskopi yapılması da erken tanı açısından bir hayli faydalı olmaktadır.
Gaitada gizli kan testi pozitif olanlarda veya rektal tuşe bulguları normal çıkmayanlarda bir sonraki tetkik olarak uygulanabilir. Rektal kanamalarda veya sindirim sisteminin alt kısımlarını ilgilendiren bazı belirtilerde kaynağı belirlemek için kullanılabilir.
Tetkik esnasında anormal bir yapı görülürse sigmoidoskopun ucundaki bir parça ile laboratuvarda incelenmek için örnek doku parçası alınabilir.(biopsi) Genellikle sigmoidoskopi de bir anormallik görülürse kolonoskopi istenir.
Sigmoidoskopi yapılmadan önce doktorunuz barsaklarınızın boşaltılması için size mushil veya lavman önerecektir.
Sigmoidoskopiden hemen sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Eğer biopsi alındıysa sonuçların çıkması için birkaç gün beklemek gerekebilir.
Sigmoidoskopi düzenli aralıklarla yaptırıldığı takdirde barsakların 1/3 lük son kısmı ile ilgili kanserlerde ölüm riskini % 40 kadar düşürmektedir. Ancak barsakların daha üst seviyelerindeki kanserlerde kolonoskopi yaptırmak şarttır.