Gebelik ve yaz ayları

0

Yaz ayları boyunca özellikle hamile bayanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

* Gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerekir. Güneş bir D vitamini kaynağıdır. Kemikleri, vücut savunma sistemini ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ancak güneş ışınlarının en dik geldiği saatler arasında yani saat 11 ile saat 15 arasında güneşlenmemek, Direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir.

* Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artacağından her gün bol miktarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 litre sıvı alımı şarttır. Bol su, taze meyve suları, az yağlı ayran seçenekler arasındadır. Hava sıcaklığının artmasıyla vücut ısımız da yükselecek; dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalma riski artacaktır. Böyle durumlarda erken doğum riski artışı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, basur gibi pek çok durumla karşılaşma riski de artar.

Hem idrar çıkışını arttıran kola, kahve, çay gibi içeceklerden hem de su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmamalıdır.

* Sıcaklarla birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat edilmelidir. Açıkta uzun süre beklemiş gıdalarda kolayca mikrop üreyebileceği unutulmamalıdır.

* Gebelikte melanin denen pigment hormonu daha yüksek seviyelerde olduğundan güneş ışınlarının yüzde ve ciltte leke oluşturma riski daha fazladır. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri tercih edilmelidir. Ayrıca kaliteli güneş gözlükleri ve korumalı şapkalar, mantar enfeksiyonunu engelleyici ter emici rahat, açık renk kıyafetler güneş ışığını yansıttığından tercih edilmelidir.

* Havuzların hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri olduğunu unutmamak gerekir. Denizin dezenfektan özelliği olduğundan bulaşıcı hastalıkları havuzdan daha kolay kapmak mümkün olduğundan havuz yerine deniz tercih edilebilir. Havuz tercih edilecekse de sürekli denetlenen havuzlar kalabalık olmadığı zamanlarda tercih edilmelidir. Hamile bayanlar 15-20 dakika gibi kısa süreli denize girip tekrar gölgelik alanları tercih edebilirler.

Yüzme

Gebelikte havuz veya deniz içerisinde kültür fizik hareketleri yapmak sağlıklıdır. Havuz veya deniz içerisinde oluşabilecek kramplara karşı yalnız yüzülmemesi de tavsiye edilir.

* Anne adayları dar olmayan gebeler için tasarlanmış olan mayolar tercih etmelidirler. Deniz veya havuzdan çıkıldığında mayo değiştirilerek kuru mayo ile 15-20 dakika güneşlenilebilir.

* Gebelikte yaptığınız egzersizlerde bol bol ara verip soluklanmalı ve susamayı beklemeden bol su içilmelidir.  Ayrıca güneş altında spor yapılmamalıdır.Gebelerin eşleriyle yapacakları sabah ve akşamüstü yürüyüşleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok yararlıdır. Yaz dönemi boyunca, hamilelik döneminde yapılabilecek sporların en uygunu yürüyüş, yüzme ve yoga olabilir.

* Sıcaklarda terlemeyle kaybedilen tuz ve mineraller bol sıvı alımın yanı sıra taze meyve ve salatalarla da karşılanabilir. Et, süt ,yoğurt,peynir gibi temel protein kaynaklarını da tüketirken az yağlı olmasına özen gösterilmelidir. Sık sık yapılan ılık duşların hem rahatlatıcı, nemlendirici özelliği vardır hem de terlemenin yaratabileceği mantar enfeksiyonlarından korur.

* Genel olarak  son 3 aylık gebelik döneminde uzun süreli yolculuk tavsiye edilmez.

* Gebelikte gideceğiniz tatil yerinin de temiz, havalandırması olan, hastaneye yakın bir yer olması tercih edilmelidir.

Hepinize iyi bir yaz diliyorum.

Doç. Dr. Alin Başgül Yiğiter
Özel Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı

Kaynak: Group Florence Nightingale
(0212) 4440436
www.florence.com.tr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version