Home Sağlık&Güvenlik Mikrodalga Fırınlar ve En Çok Merak Edilen Sorular

Mikrodalga Fırınlar ve En Çok Merak Edilen Sorular

0

halukorhun

Mikrodalga fırınları konu alan yazımızdan sonra bize yazılı ve sözlü olarak bir çok soru ulaştı. En çok sorulan soruları ve yanıtlarını aşağıda bulacaksınız.

Soru 1. Mikrodalga Fırınların dışındaki radyasyon (mikrodalga) sızıntısı nasıl ölçülür ve birimi nedir?


Yanıt 1. Mikrodalga santimetre kare başına miliwatt olarak olarak düşen güç yoğunluğu olarak ölçülür ve mW/cm2 şeklinde gösterilir.

Mikrodalga fırınlardan yayılan radyasyonların(mikrodalgaların) güç yoğunluğu mesafenin karesi ile ters orantılı olarak hızlı bir şekilde azalır. Örneğin yüzeyden 5 cm ötede ölçtüğümüz 5 mW/cm2’lik güç yoğunluğu 30 cm’de 1.5 mW/cm2’ye, 1 metrede 0.01 mW/cm2 ‘ye düşer.

Soru 2. Mikrodalga Fırınlar ile İlgili standartlar var mıdır?

Yanıt 2. Bu konuda 3 standarttan bahsedilebilir. Bunlar; Kanada, USA ve Uluslararası IRPA Standartlarıdır.

Kanada (Safety Code: 6 Standardı):

Fırınlar için tavsiye edilen mikrodalga frekans aralığı 10 kHz ile 300 GHz olmalıdır. Maruziyet limitleri, radyasyon işçileri için 0.1 saatten fazla maruziyetler için ortalama 5 m W/cm2,halk için 0.1 saatten fazla maruziyetler için 1 mW/cm2.

Ayrıca C.R.C,.C 137 sayılı Radiation Emmiting Devices Regulation’a göre mikrodalga fırınların yüzeylerinden 5 cm ötede sızıntı mikrodalgaya maruziyet 5.0 mW/cm2 olmalı, x-ışınına maruziyet 10 cm2’lik yüzeylerden büyük alanlar için saatte 0.5 mR’ni geçmemelidir.
USA (ANSI / IEEE-C95.1-1991 Satndardı):

Güç yoğunluğu halk için 2450 MHz’de 1.6 mW/cm2 yi geçmemelidir.
Uluslararası IRPA (International Radiation Association) Guidelines Standardı:

Radyasyon İşçileri için 5mW/cm2, halk için 1 mW/cm2 lik maruziyet limitleri aşılmamalıdır. Bu limitler ortalama 0.1 saatlik maruziyetler için geçerlidir.

Soru 3. Mikrodalga Fırınlar kalp pillerini etkiler mi?

Yanıt 3. Kalp pilleri elektronik cihazlar olduğu için diğer elektronik cihazların yaydığı elektromagnetik dalgalardan etkilenebilir ve kalbe önceden tanımlanmamış sinyaller gönderebilir.

Kalp pili kullanan kişiler eğer mikrodalga fırınlardan etkilendikleri endişesine kapılıyorlar ise mutlaka doktorları ile görüşmeleri gereklidir.

Soru 4. Yiyecekleri plastik paket veya plastik torbalar içinde mikrodalga fırında ısıtabilir miyiz?

Yanıt 4. Bazı plastik torbalar yumuşatılmak amacıyla katkı maddeleri içermektedir. Bu tür plastikler yüksek sıcaklıkta eriyip besin maddesine yapışabilirler. Bu nedenle mikrodalga fırında kullanılacak plastik torbalar seçilmelidir. Üretici firmalar mikrodalga fırın için kullanılmayacak plastik maddeleri önceden tüketicilere bildirmelidir.
Donuk malzeme taşımak için üretilen bazı plastik kap ve torbalar yüksek sıcaklıkta eriyebilirler.

Mikrodalga fırında besin ısıtmak amacıyla dikdörtgen şeklindeki kapları değil oval veya yuvarlak kapları seçmek yararlıdır. Dikdörtgen kapların köşelerinde daha çok ısı absorplanacağı için aşırı ısınma meydana gelebilir.

Geniş ağızlı ve yüksek olmayan kaplar iyi bir ısınma için tercih edilmelidir.

Soru: Mikrodalga fırınlar radyasyon yayıyor mu? Bunun çeşidi nedir?

Cevap: Mikrodalga fırınlar frekansları 2450-915 MHz olan radyasyonlar yayarlar. Ancak bu radyasyonlar iyonlayıcı olma özelliğine sahip değillerdir.

Soru: Mikrodalga fırınların hamilelere olumsuz etkisi var mıdır?

Cevap: Mikrodalga fırınlardan herhangi bir sızıntının olmaması ve sızıntının 2.54 cm’de müsaade edilen ve insan sağlığını etkilemeyen seviyede olması gereklidir. Bu nedenle normal koşullarda hamileler için bir risk söz konusu değildir.

Soru: Mikrodala fırında yemek pişirirken kapak camından içine bakmak tehlikeli midir?

Cevap: Fırın kapak camında eğer bir kırık, çatlak yok ise sızıntı olmaması gerekmektedir. Normal koşullarda görme mesafesinden bakmak bir risk oluşturmayacaktır.

Soru: Mikrodalga fırınlarda ısıtılan besinlerin ve çocuk mamalarının besin ve vitamin değerlerinde bir değişiklik olur mu?

Cevap: Tüm besinler ısıtıldığı veya pişirildiği zaman belli oranlarda vitamin değişikliğine uğrarlar. Bu değişim mikrodalga fırınlar ve diğer geleneksel elektrik veya gaz enerjisi kullanılarak yapılan benzer pişirme ve ısıtma sıcaklığında aynıdır. Mikrodalga fırınlarda ısıtma süresi diğer tekniklere göre daha kısa olduğu için bazı besinlerde vitamin kaybı daha azdır.

Ek olarak, mikrodalga fırınlar ve diğer geleneksel fırınlarda aynı sıcaklık derecesinde pişen besinlerdeki besin değerleri arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Bu nedenle mikrodalga fırınlarda süt ıstmanın besin açısından bir tehlikesi yoktur.

Not: Yukardaki sorulara yanıtlar USA-FDA (Food and Drug Administration) ve ILSI (International Life Sciences Institute)’nin yayınlarından hazırlanmıştır.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version