Soğuk havada egzersiz yapmanın en büyük sakıncası vücudun aşırı ısı kaybetmesi (hipotermi) dir. Soğuk havada egzersiz yaparken vücudunuzun egzersiz boyunca kaybedeceği ısıyı dikkate almalısınız.
Isı kaybını kontrol eden 2 faktör vardır:
- Giysilerimiz ve vücut yağımızın yaptığı izolasyon.
- Hava sıcaklığı, rüzgar gibi çevresel etkenler.
Bunların herbiri egzersiz esnasında vücudun ısısını koruyabilmesinde önemli rol oynar.
İzolasyon:
Her ne kadar hepimizin hayali ince yapılı olmaksa da vücut yağ oranı yüksek olanlar soğukta daha iyi izole olurlar ve daha az ısı kaybederler. Giysiler de soğuğu engelleyici bir bariyer oluşturur. Yapılan çalışmalar donmalarda baş bölgesinden olan ısı kaybının % 50 civarında rol oynadığı ve başa takılacak basit bir berenin bu ısı kaybını uzun süre önleyebildiğini göstermiştir.
Vücuda giyilen giysiler ile cilt arasında hapsolan hava vücudun ısı kaybetmesini engelleyecektir. Su ise ısı kaybını arttıran bir faktördür. Bu sebeple vücuda giyilecek giysilerin hava ne kadar soğuk olursa olsun terletmeyecek – teri tutup ıslanmayacak giysiler olmasına dikkat etmek gereklidir. Cilt ile giysiler arasındaki hava kuru olmalıdır.
Soğuk havada yapılan egzersiz esnasında el ve ayak ısısının korunması da önemli rol oynar. Soğuk havalarda el ve ayaklardaki kan vücudun merkezindeki organların ısısını korumak için merkeze akar. Bu sebeple el ve ayakların sıcak tutulması tüm vücudun ısı kaybetmesini engelleyecektir.
Çevresel etkenler:
– 7 derece altındaki soğukluk ve saatte 65 km üzerinde esen rüzgarın birleşimi genellikle egzersiz yaparken tehlike oluşturur. Rüzgar olmadan -7 derece altında yapılacak haraket esnasında ağız ve burunu bir eşarp veya maske ile kapayarak solunacak havanın ısıtılması uygun olacaktır.