13Hareketsiz bir yaşam tarzı koroner kalp hastalığı oluşumunda önemli bir etkendir. Ilımlı egzersizler; örneğin günde yarım saat kadar yürüyüş yapmak kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Egzersiz kan lipid seviyesinin düzenlenmesi, şeker hastalığı ve şişmanlık sorunlarının giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Aerobik egzersizler kan basıncını düşürmektedir. Araştırmalar kalp krizi geçirdikten sonra düzenli olarak egzersize başlayan kişilerde hayatta kalma oranlarının arttığını göstermiştir.
Haftada 3-4 gün, 30-60 dakika süreyle maksimum kalp atım hızınızın % 50-75 i ile yapılacak egzersiz kalp- damar ve akciğer sağlığı açısından yararlı olacaktır.
Koroner kalp hastalığındaki risk faktörleri hatırlayacak olursak:
Hipertansiyon:
Yüksek kan basıncının düşürülmesinde yürüyüş, bisiklet, bahçe işleri ile uğraşmak gibi fiziksel aktiviteler oldukça etkilidir. Artık hareketsiz yaşam tarzınızı değiştirin ve asansör yerine merdivenleri kullanın, otobüsten birkaç durak önce inin, arabanızı iş yerinizin biraz uzağına park edin.
Sigara tiryakiliği :
Düzenli olarak yapılan egzersiz sigarayı bırakmanıza yardımcı olacaktır.
Şeker hastalığı:
İdeal kilosunda olan kişilerde diabet gelişme olasılığı azalmaktadır. Ayrıca egzersiz diabetik kişilerde insülin gereksinimini de azaltmaktadır.
Aşırı şişmanlık:
Egzersiz aşırı kilolardan kurtulmak için en ideal yöntemlerden biridir.
HDL ( iyi kolesterol ) oranındaki düşüklük:
40 mg/dl altındaki HDL seviyeleri koroner arter hastalığı için risk faktörüdür. Araştırmalar düzenli olarak yapılan egzersizin HDL kolesterol seviyelerini yükselttiğini böylece koroner arter hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.
Sadece kalp hastalıklarında yararlı değil, sağlıklı kas, kemik ve eklemler için, kolon kanserinden korunmak için, depresyon ve anksiyete gibi pisikolojik hastalıkların önlenmesinde, inmelerin önlenmesinde de faydalıdır