Çocuğunuzun Oyuncağı Hastalık kaynağı olmasın
Hastalıklardan korunmasını bilmek sağlıklı yaşamın temel unsurudur. Çocuğunuzun yaşadığı çevrenin temiz tutulması da onu hastalıktan korumanın birinci şartıdır. Çocuklarda görülen birçok hastalığa sebep olabilecek mikroplar onun yaşadığı alanlarda, oynadığı oyuncaklarda yerleşirler. Oyuncakların temizlik ve Dezenfeksiyonu kimi zaman hayat kurtarıcı olabilir.
Bu yazımızda sizlere oyuncaklardan bulaşabilecek hastalıkların önlenebilmesi için birkaç püf noktası veriyoruz:
Bebekler ve küçük çocuklar oyuncaklarını paylaşmamalıdırlar. Küçük Çocuklar genellikle oyuncaklarını ağızlarına götürürler. Bu sebeple oyuncakları bir başka çocuk kullanmadan önce iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Oyuncak alınırken bu sebeple kolay temizlenebilir olanlar arasından seçilmelidir.
Çocuğunuz oyuncakları ile oynadıktan sonra onları kirli oyuncuklar için ayırdığınız ve çocukların ulaşamayacağı bir yere koyduğunuz bir kutuya alın. Uygun bir vakitte temizledikten sonra temiz oyuncakların durduğu diğer kutuya aktarın.
Sert plastikten yapılmış oyuncakların temizlenmesi:
Sıcak sabunlu su ile iyice ovalayarak yıkayın. Oyuncakların üzerindeki girintilere ulaşabilmek için bir fırça kullanın. Daha sonra temiz su ile durulayın. 10-20 dakika çamaşır suyu ile hazırlayacağınız karışımda bekletin ( 2.5 litre soğuk musluk suyuna 10 mililitre çamaşır suyu(% 5,25 sodyum hipoklorid) katın) ve sonra durulayın.Açık havada kuruduktan sonra temiz oyuncakların kutusuna aktarabilirsiniz.
Çamaşır makinasında yıkanabilen bez oyuncakları veya bulaşık makinesinde yıkanabilen sert plastik oyuncakları ayrıca dezenfekte etmek gerekmez.
Henüz bebek bezi kullanan çocuklar sadece yıkanabilir oyuncaklarla oynamalıdırlar. Oyuncaklarını diğer çocuklarla paylaşmamalıdırlar.
İçi doldurulmuş oyuncaklar tek çocuk tarafından kullanılmalı ve en az haftada bir kere çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
Daha büyük çocuklar oyuncakları ağızlarına sokmazlar. Oyuncakların haftada bir sabunlu su ile yıkanması,su ile durulanması ve açık havada kurutulması yeterli olacaktır. Ayrıca dezenfekte etmek gerekmez.
Çocuğunuzun içine girip oynadığı su dolu oyuncak havuzlar, leğenler veya küvetler mikropların barınması için çok elverişlidir. Çocuğunuz bu tip su dolu havuzlara girmeden önce mutlaka klorlu bir çamaşır suyu ile temizleyin ve içine suyu ondan sonra koyun. Bu havuzlarda kullanılan oyuncakları da yukarıda söylediğimiz çamaşır suyu çözeltisi ile dezenfekte edin.
Su dolu havuzlarda çocuğunuzun süngerden yapılmış oyuncaklarla oynamasına izin vermeyin.Süngerin temizlenmesi zordur ve mikropların barınması için uygun bir ortamdır.
Çocuğunuz bu havuzlarda oynadıktan sonra mutlaka çocuğunuzu yıkayın.
Oyun bittikten hemen sonra havuzu boşaltın.
Çocuğunuzun vücudunda açık yara varsa bu tür havuzlarda oynamasına izin vermeyin.
Aynı oyuncak havuza birden fazla çocuğun girmesine izin vermeyin.
Çocuğunuzun bu havuzlarda su yutmamasına dikkat edin.
Dezenfeksiyon solusyonu olarak hazırlayacağınız çamaşır suyu ve musluk suyu karışımı gün sonunda özelliğini yitirir.Bu sebeple bu solusyondan her gün taze olarak hazırlayın. Çamaşır suyunu musluk suyu dışında hiçbir madde ile karıştırmayın. Karıştıracağınız diğer bir madde ile tepkimeye girerek zehirli gaz yayılmasına sebep olabilir. Dezenfektan solusyonu çocuklardan ve direk güneş ışığından uzak tutun.
Son olarak her çamaşır suyunun üzerinde olması gereken uyarıyı sizlere tekrar hatırlatalım:
DİKKAT:
Gözler ve deri için tahriş edicidir.Temas halinde bol su ile yıkayınız.
İçildiği takdirde zehirlidir.Derhal doktora başvurunuz.
Kapalı yerlerde uzun süre solumayınız.
Kezzap,tuzruhu gibi asitli maddelerle karıştırılması zehirli gaz çıkışına yol açar.
Çocuklardan uzak tutunuz.
Parfüm katılmış olması yukarıdaki zarar ve tehlikeleri kesinlikle önlemez