Çoğu bel ağrısı ameliyat olmadan tedavi edilebilir. Tedavide analjezik ve antienflamatuvarlarla iflamasyon azaltılır, uygun postür sağlanarak travmanın tekrarlaması engellenir. Bel ağrısı olan hastaların çoğu fonksiyon kaybı olmadan iyileşir. Kendi kendine yapılan tedaviden 72 saat sonra ağrı ve iltihapta gözle görülür bir azalma yoksa bir doktora başvurmalısınız .Sıcak-soğuk kompres kullanımının bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir yararı olmamasına rağmen , bazı kişilerde ağrıyı ve iltihabı azaltmak ve hareket kabiliyetini arttırmak için yardımcı olabilir . Bel ağrısına neden olan travmadan hemen sonra günde birkaç kez 20 dakika boyunca soğuk kompres uygulanabilir.Soğuk tedavisinden 2 ila 3 gün sonra , kasları gevşetmek ve kan akışını arttırmak için kısa süreli bir ısıtma lambası veya sıcak pedi uygulanabilir. Ilık banyolar da kasları gevşetmeye yardımcı olabilir . Elektrikli battaniye gibi ısıtıcılardan yanıklara neden olabileceği için doku hasarına yol açabilir.
Yatak İstirahati
Yatak istirahati en fazla 1-2 gün sürmelidir. 1996 da yapılan bir çalışmada bel ağrısı ile birlikte günlük rutin faaliyetlerine devam eden kişiler bir hafta boyunca yatakta dinlenmiş olanlara göre daha iyi bel esnekliğine sahip çıkmıştır. Diğer çalışmalar yalnız yatak istirahati ile sırt ağrısının daha kötüleştiğini ve depresyon gibi ikincil komplikasyonlara yol açabileceğini , kas tonusunu azaltabileceğini ve bacaklarda kan pıhtılaşmasına neden olabileceğini göstermiştir. Hastalar kısa sürede faaliyetlerine devam etmelidir . Gece veya dinlenme sırasında , hasta dizlerinin arasına bir yastık koyarak bir tarafına yatırılmalıdır .
Egzersiz bel ağrısından kurtulmak ve sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için en etkili yol olabilir . Kas gücünü korumak iskelet düzensizlikleri olan kişiler için özellikle önemlidir . Uygun duruş ve kas dengesini geliştirmek için germe egzersizleri , yüzme, yürüyüş ve hareket terapisi önerilir. Yoga da ağrıyı hafifletmek için başka bir yoldur. Egzersiz başlangıcında kaslarda hafif ağrı duyulabilir.Ancak egzersiz sırasında şiddetli ve 15 dakikadan fazla süren ağrı olursa egzersizi kesmeli ve doktorunuza görünmelisiniz.
Alternatif Yöntemler
Karyopraktikler tarafından uygulanan spinal maniplasyon, akupunktur, biofeedback gibi alternatif tedaviler , TENS cihazı, ulrason cihazıda tedavide denene yöntemlerdir.
Osteoporoz nedeniyle oluşan vertebra kırıklarında vertebroplasti ve kifoplasti ( bir çeşit epoksi madde ile kemik güçlendirmesi) minimal invaziv ayakta tedaviler uygulanabilir.
Cerrahi
Durumu diğer tedavilere yanıt vermeyen ciddi vakalarda , cerrahi tedavi sırt sorunları veya ciddi kas iskelet sistemi yaralanmaları nedeniyle oluşan ağrıyı azaltabilir .Bazı cerrahi işlemler lokal anestezi altında bir doktor ofisinde yapılabileceği gibi bazıları da hastanede yatmayı gerektirebilir . Invaziv bel ameliyatları her zaman başarılı olmaz , sadece ilerleyici nörolojik hastalığı veya periferik sinir hasarı olan hastalarda yapılmalıdır .
Diskektomi
Diskektomi fıtıklaşmış bir diskin sinir kökü üzerindeki baskısını kaldırmak için uygulanan en yaygın cerrahi yöntemlerden biridir . İşlem sırasında sinire basınç uygulayan disk parçası alınmaktadır ve ilgili yerde rahatlama sağlanmaktadır.
Foraminotomi
Foraminotomi sinir kökünün spinal kanaldan çıktığı deliğin (foramen) genişletilip temizlendiği bir cerrahi işlemdir. Yaşla birlikte sinir köklerinin çıktığı foramenlerde daralma olabilir ve sinire baskı yaparak ağrı, uyuşma , ve kol veya bacakta zayıflık oluşturabilir. Sinire baskı yapan küçük kemik parçaları cerrahi olarak temizlenir ve sinir üzerindeki baskı hafifletilir.İntradiskal elektrotermal terapi (IDET)
İntradiskal elektrotermal terapi (IDET)
İntradiskal elektrotermal terapi (IDET), çatlamış veya fıtıklaşmış diskten kaynaklanan ağrıyı (diskojenik ağrı) tedavi etmek için termal enerji kullanılmasıdır .Bir kateter yardımı ile özel bir iğne diske sokulur ve 20 dakika boyunca yısı verilir . Isı disk duvarını kalınlaştırır ve sağlamlaştırır ve iç disk fıtığını ve spinal sinir baskısını azaltır .
Nucleoplasti olarakta adlandırılan plazma disk dekompresyonu (PDD) , hafif sırt ağrısı olan hastaların tedavisinde , ya da hafif hernisi olan diskler için radyofrekans enerji kullanılmasıdır . X -ışını yol göstericiliğinde özel bir PERC-D iğne çubuğu ile disk içine girilerek radyofrekans enerji ile çubuğun tepesindeki elektrodun etrafında 40-70 0C ısı oluşturulur. Isı ile diskin içinde oluşan gazlar introduser iğne aracılığıyla ortamdan uzaklaşır. Disk içeriğinin buharlaşmasıyla ortaya çıkan basınç azalması, diskin fıtıklaşan kısmının disk içine doğru çekilmesini sağlar.
Radyofrekans tedavisi lezyona 6 ile 12 ay boyunca sinir iletimini ( ağrı sinyallerinin iletimi dahil ) kesmek için, elektrik darbeleri verilmesidir. X -ışını yol göstericiliğinde özel bir iğne etkilenen alandaki sinir dokusu içine sokulur. Iğne ucunu çevreleyen doku 90-120 saniye boyunca ısıtılarak sinirlerin lokalize yıkımı sağlanır .
Spinal füzyon omurgayı güçlendirmek ve ağrılı hareketleri önlemek için kullanılır . İki veya daha fazla omur arasındaki spinal disk (ler ) çıkarılır ve bitişik omurlar kemik grefti ve / veya vida ile sabitlenmiş metal cihazlar tarafından kaynaştırılır. Uzun bir iyileşme dönemi gerekebilir.
Spinal laminektomi( Ayrıca spinal dekompresyon olarak da bilinir ) spinal kanalın boyutunu artırmak ve omurilik ve sinir kökleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için lamina (genellikle her iki taraf ) kaldırılmasını içerir .
Şiddetli kronik ağrıyı gidermek için uygulanan diğer cerrahi prosedürler rizotomi (Tedavisi imkansız ağrıyı gidermek amacıyla omurga sinirlerinin köklerinin ameliyatla kesilmesi) kordotomi (Omuriliğin, ağrı duyusuna yol açan belirli sinir lifi demetlerinin kesilmesiyle gerçekleştirilir) ve dorsal kök giriş bölgesi operasyon, (ya da DREZ) (hastanın ağrısını ileten spinal nöronlar cerrahi olarak imha edilir) pek fazla uygulanmamaktadır.