Home Sağlıklı Yaşam Estetik Güzellik TÜRKİYE’NİN DERDİ “ŞİŞMANLIK” ÇIKTI

TÜRKİYE’NİN DERDİ “ŞİŞMANLIK” ÇIKTI

0

TÜRK İNSANI YAŞLANMAKTAN KORKUYOR  KATILIMCILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (% 72.5) “YAŞLANMA KARŞITI UYGULAMALARI YAPTIRABİLİRİM” DİYOR

 Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği 40. Kurultay’ını Antalya’da gerçekleştirdi. Kurultay’da Türkiye’de güzellik algısı ve estetik uygulamalara bakış üzerine Türkiye çapında bir araştırma sonuçları da paylaşıldı.

Toplantıya Kurultay Başkanı Prof. Dr. Akın Yücel, TPRECD Yeni Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, Prof. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. İbrahim Vargel, Prof. Dr. Şükrü Yazar, Doç. Dr. Cenk Demirdöven, Prof. Dr. Yiğit Tiftikcioğlu ve Prof. Dr. Koray Coşkunfırat katıldı.

TPRECD-logo

Kurultay Başkanı Prof. Dr. Akın Yücel, konuyla ilgili; “Araştırma sonuçları Türk insanının güzelliğe büyük önem verdiğini, genç kalmayı çok önemsediğini, en büyük estetik sorunun sırasıyla fazla kilolar, kalın bel-göbek gibi bölgesel yağ fazlalıkları ve burun biçimi olduğunu, plastik cerrahi işlemlerine ilginin büyük, bilginin ise yetersiz olduğunu ortaya çıkardı” açıklamasını yaptı. Araştırmanın Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Özmen ise “Estetik uygulamalarda yükselişte olanın yaşlanma karşıtı uygulamalar olduğunu görüyoruz. Toplumun önemli bir kısmı estetik işlemler yaptırsa dahi bunu dile getirmiyor ve gizliyor. Türk insanı “Estetiğe sıcak bakmıyorum” diyor ama yaşlanmayı geciktirip gençliği uzatacak formüller peşinde. Dünyada en çok estetik işlem yapılan ülkelerden biri olmamız da araştırma sonuçlarımızı doğruluyor” ifadesiyle sonuçları değerlendirdi.

TPRECD Yeni Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan ise şu açıklamaları yaptı:

 “Motorcu ustası saç ekiyor”

TPRECD Yeni Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, estetiğin halkın çok ilgisini çektiğini söyleyerek, modellerin ve sanatçıların yanı sıra diğer vatandaşların da estetik yaptırdığına dikkat çekti.

Estetiğe karşı arz-talep meselesi oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Ayhan, “Bu ameliyatları yapan uzman kişilerin artması, estetiğe ulaşılır hale geldi. Biz bu talebi karşılayacak sayıda değiliz. Talep artınca hekim olmayan kişiler tarafından yapılan müdahaleler başladı. Saç ekimi büyük bir cerrahi işlem değildir ama işlemdir. Bunu hekim olmayan, sanayide çalışan motorcu ustası, tekniker gibi insanlar yapmaya başladı. Anestezi teknikeri saç ekiyor. Vatandaşlarımız sağlık işlemi alırken hekimlerinin lütfen hekim olup olmadıkları ve uzman olup olmadıklarını sorgulamaları gerekir” dedi.

“Ucuza kanmayın”

Cerrahi işlemlerde fiyat konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Sühan Ayhan, “Komşumuz geliyor, ‘Gel seni şuraya götüreceğim. Sana şunu yaptıracağım hem de çok ucuz’ diyor. Gidip yaptırıyoruz, sorun olunca da üzülüyoruz. Ucuz olan iyi hizmet değildir. Bizim doktorumuzu seçerken dikkatli davranmamız lazım. Örneğin botoks için kullanılan ilaçlar yurt dışından geliyor ve maliyeti de yüksek. Eğer ucuzsa orada bir sıkıntı vardır” diye konuştu.

ARAŞTIRMADA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

 Estetikte doğallığa dönüş var

En önem verilen konu estetikte doğal duruş ve yapıldığının belli olmaması.

Geçmişte estetik yapanlar yapıldığı anlaşılsın isterdi ve bu bir statü simgesi gibi algılanırdı. Günümüzde estetik operasyonları yaptıranlar bunu duyurmak istemiyor, zira estetik yaptırmak çok popüler olmasına rağmen doğal güzelliğe sahip olmak, çabasız güzellik daha değerli. Araştırma sonuçları da bunu doğruluyor. Estetik uygulama yaptıranlar bunu estetik uygulama değil, yaşlılık izlerini yok etme, gençliği koruma gibi tanımlarla ifade ediyor.

 Kendini beğenmiş bir toplumuz

Araştırma geçmiş araştırmalarda çıkan sonuçları da doğruluyor. Kendini beğenen, güzel yakışıklı bulan bir toplumuz. Bu sebepten estetik uygulamalara nasıl baktığı sorulduğunda katılımcıların %94’ü “uygulama yaptırmadım, gerek yok” derken aynı soru “yaşlanmayı geciktirmek ve genç kalmak için işlem yaptırdınız mı, yaptırır mısınız” şeklinde sorunca % 68 oranında evet cevabı alındı.

Kendini en güzel/yakışıklı bulanlar Trabzonlular

Kendini en beğenen insanlar Karadeniz’den çıktı. Kendimi beğeniyor/güzel-yakışıklı buluyorum diyen illerin başında Trabzon geliyor. Katılımcıların % 98’i kendini beğendiğini ifade etti.

Çağın vebası: fazla kilolar, kalın bel ve göbek

Kendimizi beğensek de değiştirmek istediğimiz birçok yönümüz var. Değiştirmek istenenlerin başında 1) kilo problemi ve bununla da ilişkilendirebileceğimiz göbek ve beldeki fazlalıklar 2) burun 3) boy kısalığı.

Türkiye yaşlanmaktan korkuyor

İnsanlar ileri yaşlar için önlem almaya estetik uygulamalardan çok daha olumlu bakıyor. Yaşlanmayı geciktirmek için uygulama yaptırmayı doğru bulanların oranı %54. Yaşlanmayı geciktirmek ya da herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa dahi görüntümü etkileyen bir durum için cerrahi, olan veya olmayan operasyon yaptırabilirim diyenlerin oranı %72,5.

Sağlık & Güzellik konusunda 1. Bilgi kaynağımız Televizyon. Sosyal medya bilgi kaynağı olarak henüz rüştünü ispat etmiş değil.

Araştırmaya katılanlara bu konuda en sık başvurduğu bilgi kaynakları soruldu.

% 61.3’ü bu sağlık güzellik konusunda en çok bilgiyi TV’den edindiğini belirtti. TV’yi internet haber siteleri ( % 51,3), çevre/arkadaştan edinilen bilgiler (% 47,0) gazeteler (% 40.3) sosyal medya (% 34,1) dergiler ( %29,3) ve sağlık güzellik blogları (% 26,4)  takip ediyor (cevaplar çoktan seçmeli alındı).

Plastik cerrahi toplumda yeterince tanınmıyor

Araştırmada katılımcılara burun ameliyatı, meme protezi, yüz germe gibi işlemleri hangi doktorların yaptığı sorulduğunda % 34’ü yanlış cevap verdi. Plastik cerrahlarla karıştırılan uzmanlık alanları genel cerrahi, dermatoloji ve aslında bir uzmanlığa sahip olmayan medikal estetik hekimler ve doktor olmayan güzellik uzmanları (estetisyenler) oldu. Dünyada en çok estetik operasyon yapılan ilk 8 ülkeden biri olan ülkemizde bu branşın yeterince tanınmaması üzücü.

Bu doktor o doktor değil!

Estetik/güzellik işlemleri hakkındaki en önemli bilgi kaynağı TV, haberler ve sağlık programları olmasına karşın, o programlara sürekli çıkan doktorların zihinlerdeki algısı pek de aynı yönde değil. TV programlarına çok çıkmak o doktor için sanıldığı gibi branşında başarılı algısı oluşturmuyor. “Bir doktorun TV programlarına çok katılıyor olması branşında başarılı bir doktor olduğunu gösterir”, ifadesine katılmayanların oranı %64.

Operasyonun kabul edilebilir olması için zihinlerde bilimsellik algısı yaratması gerekiyor.

Operasyon, Estetik ve Güzellik başlığı altında isimlendiriliyorsa, insanlar çeşitli gerekçelerle karşı çıkıyor. Aynı operasyon Cerrahi işlem başlığı ile isimlendiriliyorsa yaptırma eğilimindeler. Örneğin Burun estetiği yerine, deviasyon ameliyatı demek ya da yüz estetiği yerine yüz sarkmasını toparlama ifadesini kullanmak psikolojik olarak insanları rahatlatıyor. Yaşlanmayı geciktirmek ya da herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa dahi görüntümü etkileyen bir durum için cerrahi, olan veya olmayan operasyon yaptırabilirim diyenlerin oranı %72,5’tir.

Estetik cerrahide karar vermede öncesi-sonrası fotoğraflar önemli, ama benimki kullanılmasın!

Estetik operasyon geçiren hastaların değişimlerini gösteren fotoğraflar etkili bir ikna aracı. İnsanlar kendi değişim fotoğraflarının yayınlanmasına karşıyken, başkalarının değişimlerini görmekten etkileniyor. “Doktorun hastaların öncesi/sonrası fotoğrafıyla tanıtım yapmasını normal karşılıyorum” diyenlerin oranı %65’ken,

“Kendi fotoğraflarımın yayınlanmasına izin veririm” diyenlerin oranı %32’dir. Estetik operasyon için en önemli motivasyon gizli kalması ve fark edilmemesidir.

Karar verme sürecinde en önemli kriteri güven belirliyor

Estetik ve Plastik Cerrahi operasyonlar için doktor arayışında insanlar aile, arkadaş tavsiyesiyle hareket ediyor. Doktor seçiminde ilk sırayı arkadaş/çevre tavsiyesi 2. Sırayı bir başka doktorun tavsiyesi alırken 3. Sırayı doktorun akademik kariyeri (doçent, profesör olması, mezun olduğu üniversite) alıyor.

Asırlardır değişmeyen ayrıcalık: Güzellik

Yakışıklılar iş bulmada 1 adım önde, İş bulmada yakışıklı ve güzel olmak önemli diyenlerin oranı %66

Çevrede kabul görmek için güzel olmak gerekiyor diyenlerin oranı hiç de az değil %38

Güzel veya yakışıklılar ailede bile avantajlılar. Ailede kabul görmede, sevilmede güzel ve yakışıklı olmanın önemi var diyenlerin oranı %17’nin üzerinde.

 

Araştırma için özgün karikatürler: Karikatürist Metin Üstündağ (MET-ÜST) tarafından çizilmiştir.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ

TPRECD tarafından  2018 yılında Motto Araştırma şirketine yaptırılan Araştırma kapsamında; 190’ı erkek, 420’si kadın toplam 610 görüşme gerçekleştirilmiştir.

  • Görüşmeler basılı form aracılığı ile yüz yüze yapılmıştır.
  • Görüşmelerde; Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon olmak üzere toplam 6 ilde ve 25-64 yaş grubu kişilerle görüşülmüştür.
  • Tüm görüşülenlerin yaş ortalaması 41,5’dir.
  • Kadın görüşmecilerin yaş ortalaması; 41,9, erkek görüşmecilerin yaş ortalaması ise 40,7’dir.

Araştırma örneklemi %95 güven aralığındadır, hata payı +-5 tir.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version