Terleme, aşırı ısınmayı önlemek için vücudun doğal soğutma sistemidir.
Beynimizde bulunan hipotalamus, vücut sıcaklığımızı düzenler ve vücudumuzun serin kalabilmesi için 2 milyondan fazla ter bezimizin uyarılmasını sağlar. Terimiz deriden buharlaşırken ısı enerjisi açığa çıkar, cildimiz soğur ve vücut ısımız dengelenir.
Vücudun normal fizyolojik gereksinimlerinden biri olan terleme, bazen hava sıcaklığından ve üzerimize örttüğümüz yorgan veya battaniyeden bağımsız olarak geceleri pijamalarımızı ve yatak çarşaflarımızı ıslatacak düzeyde olabilir. Buna gece terlemesi veya uyku hiperhidrozu denmektedir.
Gece terlemeleri nüfusun yaklaşık yüzde 3’ünü etkiler ve ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Gece terlemelerinin birçok farklı nedeni vardır. Çoğunluğu hayatı tehdit edici olmamasına rağmen, altta yatan nedeni belirlemek önemlidir.
Gece terlemelerine neden olabilecek bilinen durumlardan bazıları şunlardır:
Hiperhidroz:
Terleme, havanın sıcak olmasına, aktiviteye, gerginliğe veya korkuya normal bir tepki olarak oluşur. Ancak bazen ter bezlerinizi aktive eden sinirler, terlemeniz gerekmediğinde bile bu bezlere sinyal gönderir. Uzmanlar bunun nedenini tam olarak açıklayamıyorlar, ancak tüm vücudunuzda veya yalnızca bir veya iki alanda aşırı terlemeye neden olabilir. Buna hiperhidroz bozukluğu denir.
İdiyopatik hiperhidroz, vücudun tanımlanabilir bir tıbbi neden olmadan kronik olarak çok fazla ter ürettiği bir durumdur. Sekonder hiperhidrozda ise mutlaka tıbbi bir durum eşlik etmektedir.
İlaçlar
Bazı ilaçların alınması gece terlemelerine neden olabilir. Antidepresan ilaçlar, gece terlemelerine yol açabilen yaygın bir ilaç türüdür. Antidepresan ilaç kullanan kişilerin% 8 ila% 22’sinde gece terlemesi vardır. Diğer psikiyatrik ilaçlar , aspirin ve asetaminofen gibi ateşi düşürmek için alınan ilaçlar , ayrıca hormonlar, antidiabetikler, steroidler gibi diğer birçok ilaç gece terlemesine neden olabilir. Bu nedenle gece terlemesi değerlendirilirken mutlaka doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemelisiniz.
Enfeksiyon
Birçok enfeksiyon ateşe ve gece terlemelerine neden olabilir. Tüberküloz, endokardit (kalp kapakçıklarının iltihabı), osteomiyelit (kemiklerde iltihaplanma) ve apseler gibi bakteriyel enfeksiyonlar gece terlemelerine neden olabilir. Gece terlemeleri aynı zamanda insan immun yetmezlik virüsü HIV enfeksiyonunun bir belirtisidir. Birkaç hafta boyunca hava sıcaklıklarından bağımsız olarak gece terlemeleri yaşıyorsanız lütfen enfeksiyon olasılığını dışlamak için doktorunuzla konuşun.
Hormon Bozuklukları
Feokromositoma, karsinoid sendrom, hipertiroidi ve diğer hormonal bozukluklar gece terlemelerine neden olabilir.
Erkek iseniz ve testosteron seviyeniz düşükse gece terlemeleri yaşayabilirsiniz. Vücudunuz doğal olarak yaşlandıkça daha az testosteron üretir. Ancak yaralanma, ilaçlar, sağlık koşulları ve maddenin kullanımı gibi diğer faktörler de üretilen testosteron miktarını azaltabilir.
Kadınlar ise genellikle östrojen azalması ve hormonal değişiklikler , nedeniyle menopoz döneminde gece terlemeleri ve sıcak basmaları yaşarlar. Yatak odasının serin ve iyi havalandırılması, uygun vücut ağırlığının korunması, dengeli bir diyet , hafif giysiler istenmeyen terleme oluşumunu azaltmak için yardımcı olabilir. Eğer yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse Hormon replasman tedavisi (HT) semptomları iyileştirebilir.
Kanser
Gece terlemeleri, bazı kanserlerin erken bir belirtisidir. Gece terlemeleri ile ilişkili en yaygın kanser türü lenfoma ve lösemidir. Açıklanamayan kilo kaybı ve ateş gibi diğer semptomlar da eşlik etmektedir.
Hipoglisemi.
Düşük kan şekeri terlemeye neden olabilir. İnsülin veya oral diyabet ilacı alan kişilerde hipoglisemi eşliğinde gece terlemeleri oluşabilir.
Obstrüktif uyku apnesi:
Boğazın duvarları daralır ve nefes almayı kısıtlar. Gece terlemeleri, tedavi edilmemiş uyku apnesi olan kişilerde genel popülasyondan üç kat daha sık görülür. Erkeklerin yaklaşık yüzde 25’i bu rahatsızlığa sahiptir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH):
Primer semptom mide ekşimesidir, ancak gece terlemeleri de yaygın bir özelliktir.
Nörolojik Hastalıklar:
Nadiren, otonom disrefleksi, travma sonrası siringomiyelisi, inme ve otonom nöropati gibi nörolojik durumlar terlemenin artmasına ve gece terlemelerine neden olabilir.
Gece terlemelerinin tedavisi ancak altta yatan nedenlerin bulunmasıyla olur. Bunun için mutlaka bir doktora danışmalısınız.
Bununla birlikte gece terlemesinin doğrudan, belirlenmiş bir sebebi yoksa şu basit önlemleri almak faydalı olabilir:
- Gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak, gece terlemelerini yönetmenize yardımcı olabilir.
- Hafif, nefes alabilen, sentetik olmayan pamuklu gece kıyafetleri ve çarşaflarla serin bir ortamda uyumalısınız.
- Alkol, kafein, baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.
- Yatmadan önce en az 2-3 saat içerisinde yemek yememek
- Düşük yağ ve düşük şeker diyetini takip etmek
- Klima veya vantilatör kullanarak
- Yeterli günlük egzersiz yapmak
- Normal kilonuzu korumak
- Gün boyunca bol su içmek
Size terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilecek antikolinerjik ajanlar olarak bilinen ilaçlar tavsiye edilirse bunlar sadece doktor tavsiyesi altında alınmalıdır.